tiistai 8. tammikuuta 2013

Punnitse ostostesi ilmastopaino

Haluaisitko tietää ostoskassisi ilmastopainon? Keskiviikkona 9.1. ja torstaina 10.1. klo 15–19 voit punnita ostoksesi Kampin keskuksessa Ilmastotohtorin vastaanotolla. Suomen ympäristökeskuksen ilmastotohtorit laskevat niin ruokaostosten kuin muidenkin tuotteiden ilmastovaikutuksia paikan päällä.

Tutkijat käyttävät arvioinneissaan uutta laskuria, johon syötetään ostetun ruoan, paperituotteiden, tekstiilien, elektroniikan ja muiden ostosten määrä. Tuloksena saadaan arvio eri tuoteryhmien, pakkausten ja ostoskassien ilmastovaikutuksesta.

Tulos saattaa yllättää. Tiesitkö, että kannettavan tietokoneen valmistuksen ilmastopaino on yli 200 kg? Luku voi vielä yli kaksinkertaistua, kun huomioidaan laitteen käytössä kuluttama energia. Suuri osa tuotteiden ilmastovaikutuksesta syntyykin vasta kotona.

Ostosten ilmastovaikutuksiin voit vaikuttaa valinnoillasi paitsi kaupassa, myös kotona. Esimerkiksi lihapitoisen lounaan vaihtaminen kaudenmukaisista kasviksista valmistettavaan ateriaan tekee hyvää sekä ruokailijalle että ilmastolle. Kotona ruoan ilmastovaikutuksia aiheutuu säilytyksestä ja ruoan valmistuksesta. Raaka-aineiden valinnasta ja valmistustavasta riippumatta oman kukkaron ja ilmaston kannalta on fiksua nauttia kaikki ruoka joka on kaupasta ostettu. Foodspill-tutkimuksen mukaan suomalaiset heittävät kotona henkeä kohden noin 23 kg ruokaa roskiin vuodessa.

Ilmastotohtorien vastaanotto on osa Tieteen päivien ohjelmaa. Tervetuloa Helsingin Kamppiin kokeilemaan uutta laskuria, keskustelemaan fiksuista valinnoista kaupassa ja kuinka pitää ostosten ilmastopaino keveänä myös kotona.


Tutkijat Marja Salo ja Maija Mattinen, SYKE


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti