torstai 12. tammikuuta 2012

Yksityishenkilöt tiennäyttäjinä

Durbanin ilmastokokouksen jälkeen toivoa tuo se, että moni on vapaaehtoisesti ryhtynyt vähentämään energiankulutustaan ja ilmastopäästöjään. Suomessa on paljon yksityishenkilöitä, jotka ovat rakentaneet energiatehokkaita taloja, pistäneet pystyyn tuulimyllyjä, hankkineet sähköautoja, jne. Näitä edelläkävijöitä kartoitettiin Suomen ympäristökeskuksen koordinoimassa Edelläkävijät-hankkeessa.

Edelläkävijöiden tavoitteena ei suinkaan aina ole ensisijaisesti ilmastopäästöjen vähentäminen. Motiiveja ovat olleet myös taloudellisuus, riippumattomuus muista energialähteistä tai vaikkapa intohimo keksimiseen ja rakentamiseen. Joillain propelli viuhuu lujaa ja energiainnovaatioita tulee yksi toisensa jälkeen. Yksi hyvä esimerkki innokkaasta rakentajasta on puukaasuauton omistaja Fredrik Ek

Oma lukunsa ovat ekoyhteisöt, joissa ympäristöystävälliset energiaratkaisut ovat usein osa kestävää elämäntapaa. Ekoyhteisöihin voi tutustua Rihmasto-verkoston kautta.

Jatkossa yksityishenkilöiden rooli tulee todennäköisesti kasvamaan tuotteiden ja palvelujen kehittämisessä ja käyttöön ottamisessa niin energia-alalla kuin muutenkin. "10–40 prosenttia uusista innovaatioista lähtee käyttäjiltä. Erityisesti 10–15 vuoden aikana trendi on voimistunut, sillä edelläkävijäkäyttäjät ovat voineet verkostoitua entistä paremmin", totesi Sampsa Hyysalo, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun vanhempi tutkija Edelläkävijät-hankkeen työpajassa.

Verkostoitumista energia-alan edelläkävijöiden kanssa on tarjolla vasta perustetussa Facebook-ryhmässä.

Tutkija Kaarina Toivonen
Suomen ympäristökeskus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti