maanantai 18. lokakuuta 2010

Hiili ja 90 muuta mittaria

Ilmastodieetti-laskurin avulla voin laskea melko kattavasti aiheuttamani hiilipäästöt. Mutta unohtuuko jotain hiilipäästöjä tuijotettaessa? Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten hiilidioksidia pidettiin yleensä koko lailla harmittomana päästönä, ainakin verrattuna happosateita aiheuttavaan rikkiin, vesistöjä rehevöittäviin ravinnepäästöihin tai myrkyllisiin raskasmetalleihin.

Jotkut väittävät vieläkin, että hiilipäästöistä ei ole suurta haittaa, koska hiilidioksidi on ilmakehään luontaisesti kuuluva yhdiste. Niinhän se toki onkin. Hiilen kierto on osa luonnon vuosimiljoonien mittaan muotoutunutta kiertokulkua.

Hiilidioksidissa ei ole mitään epäluonnollista, mutta eipä ole elohopeassa, kadmiumissa tai muissakaan raskasmetalleissa. Luonnollisuus ei riitä haitallisuuden mitaksi. Hiilidioksidin kohdalla kyse on ennen muuta sen pitoisuuden nopeasta kasvusta ilmakehässä. Nykytiedon perusteella juuri tämä uhkaa ekosysteemien toimintaa ja lopulta ihmistenkin hyvinvointia.

Jos kerran aiemmin vaarattomana pidetty hiili on nyt uhkatekijä, niin voimmeko luottaa siihen, että muut nykyisin vaarattomana pidetyt aineet oikeasti ovat vaarattomia? Hiilen lisäksi erilaisia alkuaineita löytyy luonnosta 90 kappaletta. Pitäisikö kaikille muillekin alkuaineille olla omat dieettilaskurinsa?

Entä erilaiset kemialliset yhdisteet? Ihmisen tekemiä kemiallisia yhdisteitä on suunnilleen 100 000. Tässä alkaisi olla jo turhan monta dieettiä noudatettavaksi. Haitallisimmiksi tiedetyistä on kuitenkin syytä päästä eroon. Vinkkejä kemikaalialtistuksen vähentämiseksi löytyy esimerkiksi kemikaalicoctail-blokista. 
 Vainoharhaiseen kemikaalien välttelyyn en kuitenkaan ketään kannusta. Itsekin koostumme kemikaaleista ja tuotamme muun muassa hiilidioksidia hengittäessämme. Itse asiassa käytännössä kaikki elollinen elämä perustuu hiiliyhdisteisiin.

Hiililaskureiden antamia tuloksia mietittäessä kannattaa pohtia sitä, voisiko hiilipäästöjen vähentämisestä aiheutua muita haitallisia päästöjä tai muuta ympäristökuormitusta. Aina tämä ei ole helppoa. Asiantuntijoiden vastuulla onkin suositella vain sellaisia hiilidieettejä, joiden haitalliset sivuvaikutukset on arvioitu vähäisiksi.

Varmuudella täysin haitattomia ratkaisukeinoja ympäristönsuojelusta tuskin löytyy. Tämä ei ole kuitenkaan syy olla tekemättä mitään, vaan kannustin pohtia tekemisiä entistä tarkemmin. Yksi turvallisimmista keinoista kaikenlaisen ympäristökuormituksen vähentämiseen on energian tarpeettoman kulutuksen vähentäminen: turhat valot pois ja lyhyet matkat liikutaan lihasvoimin!

Vanhempi tutkija Jari Lyytimäki 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti