perjantai 9. huhtikuuta 2010

Etanolilla eteenpäin ja muita näkökulmia

Ymparisto.fi:n palautejärjestelmään on tullut joitakin palautteita ja laskurin kehittämisehdotuksia. Parikin palautetta on koskenut maalämpöä päälämmitysmuotona. Jos päälämmitysmuotona on maalämpö, valitaan lämmitysmuodoksi sähkö - nimittäin maalämpöpumppu toimii sähköllä ja näkyy sähkönkulutuksessa. Oikealla alhaalla on mahdollisuus ruksia lisälämmitysmuoto, ja siihen kannattaa laittaa maalämpö. Näin me SYKEssä osaamme päätellä, että todennäköisesti pieneksi jäävä sähkönkulutus johtuu määlämmön käytöstä (toisin kuin suorassa sähkölämmityksessä).

Kesämökit/kakkosasunnot jäivät tästä ensimmäisestä laskuriversiosta pois ajanpuutteen takia, sillä laskuri oli pakko saada ulos Ilmastodieetit-ohjelman käynnistyttyä. Lisäämme sen laskuriin pikimmiten. Tomi kysyi riistan ilmastovaikutuksia, mutta niitä ei ole arvioitu.

Olen alkanut kerätä ihmisten omia energiansäästö-/päästövähennyskokeiluja idealla, että samaa miettineet voisivat hyötyä toisten kokemuksista. Kerään näitä Hiilineutraalit kunnat (HINKU) -hankesivuille. Viisi kuntaa yrittää vähentää päästöjä etuajassa, ja kuntalaisetkin ovat havahtuneet mahdollisuuksiin käyttää maalämmön lisäksi pientuulivoimaa, aurinkopaneeleja, vesivoimaa (!), maatiloilla biokaasua jne. energialähteenä.  
Kesämökkiläinen Niiles kertoi autokokeilustaan: hän asennutti maaliskuussa Peugeot 407 farmariinsa (vm. 2005) Fuel-flex ohjauslaitteen, mikä mahdollistaa etanolin (E85) käytön normaalin bensan lisäksi. Laite asennuksineen maksoi 500 euroa, asennus vei noin 45 minuuttia. Niileksen tavoitteena on vähentää ajamisesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 70-80 %:lla. Niiles pitää ajopäiväkirjaa ja päästöseurantaa, joten kokemuksia kuullaan myöhemmin. Kaikki kiinnostuneet saavat minulta yhteystiedot.

Kertokaa minulle omista kokeiluistanne niin alan listata niitä kaikkien iloksi. 

Moni palaute on liittynyt kiinalaisiin: miksi he eivät tee mitään, miksi meidän suomalaisten täytyy. Asiasta sukeutui tänään lounaspöydässä vilkas keskustelu, siitä lisää ensi viikolla. 

Verkkopäätoimittaja Ulla Ala-Ketola, SYKE 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti